Macino Carstvo

Domaća mačka 

 Domaća mačka ili kućna  mačka (Felis silvestris forma catus)  je ustvari mali mesožder iz porodice mačaka (Felidae) . Predstvalja najmanje primerke svoje familije u koju spadaju i i lavovi, gepardi, tigrovi, leopardi, pume i druge. Prvobitno potiče od afričke divlje mačke, a živi uz ljude kao pripitomljena već oko 3.500 godina.Mačka spada među najomiljenije kućne ljubimce u 21. veku.


Postoji veliki broj raznih pasmina domaćih mačaka, rasnih i običnih, ali postoje i bezrepe ili bezdlake mačke, zbog mutacije.Rase domaćih mačaka možete pogledati na sajtu moja oaza. 

Naziv domaća mačka koristi se za sve mačke koje manje-više "dobrovoljno" žive u direktnom kontaktu s ljudima  i smatra se da su se dobrovoljno pripitomile jer su u blizini ljudi  lako dolazile do plena (kao što su miševi i drugi glodari).

Razlika od divljih mačaka je u lakšoj građi i smanjenoj agresivnosti, mogu i mjaukati za razliku od većine velikih mačaka.

Čoveka je neodoljivo privukla ka domaćoj mački kombinicaja  nezavisnosti i uzvišene uzdržanosti u njenom karakteru sa  istovremenom privrženošcu i nevinom umiljatošcu.Ova kombinacija izaziva kod ljudi tokom vekova vrlo jake reakcije.Kada realno pogledamo, možemo reći:  Možda čovek i jeste pripitomio mačku al mu je to uspelo pod  uslovima   koje su mačke postavile.Kada razmislimo shvatićemo da je svaka domaćka mačka koja živi sa ljudima, ustvari sama izabrala život sa svojim vlasnicima ljudima i to pod svojim uslovima.To je velika razlika u odnosu na psa, koji je u većini slučajeva potpuno odan svom vlasniku, želi ga uvek usrećiti, udovoljiti njegovim željama i deluje potpuno bespomoćan bez svog  vlasnika. Zahvaljajući ovom karakteru domaćka mačka je postala  jedan od najomiljenijih kućnih ljubimaca.

Ali koliko god da je vaša maca slatka i umiljata  nikada nemojte zaboraviti da je ona  po prirodi vrlo vešt lovac i jedan  pravi mali grabljivac (minijatura lava) kao i da je vrlo  inteligentna  životinja.Vašu mačku možete lako i brzo naučiti  (katkad mogu naučiti i same) da pokreće jednostavne mehanizme, poput kvake na vratima ili ručice na vodokotliću.

 „Svaka mačka, bez obzira da li je skromni mešanac  ili razmaženi mačak sa pedigreom, zrači egzotičnom tajnovitošću a njezin nas miran, nepristupačan pogled  vraća unatrag u vremenu do vreloga peska i njezinih neobičnih egipatskih predaka.“ Ford Madox Brown.  

Cute Hello Kitty 14

Prijatelji sajta

Pogledajte sve pasmine domaće mačke ! Upoznajte njihove osobenosti i uzivajte u ovim snimcima!

 

Ne kupujte, usvojite macu ili kucu! 

Make a Free Website with Yola.